De allra flesta har en bok nära hjärtat, eller kanske flera. Böcker har i alla tider fått människor att kunna resa i tanken utan att lämna rummet. Med dagens teknik har böcker och litteratur dessutom blivit ännu lättare att konsumera. Frågan man kan ställa sig är dock om dagens unga missar något av magin med bibliotek och långa rader av härliga böcker som bara väntar på att bli lästa. Känslan av förväntan när man känner tyngden av en bok i sin hand och den dammiga doften av en klassiker från antikvariatet har kanske gått förlorad i läsplattornas kliniska lätthet. Det finns nästan lika många åsikter som det finns läsare och böcker. Här ska vi fördjupa oss i litterära tidsresor och det finns ett helt universum att utforska.

The Time Machine

Den engelska författaren H.G Wells har skrivit en hel del kända böcker. The Time Machine, eller Tidsmaskinen som den heter på svenska, trycktes för första gången 1895 och bjöd på ett ovanligt äventyr. Boken räknas som föregångaren till dagens science fiction-genre och grundade kategorin som kallas tidsresor. I slutet av 1800-talet var det kontroversiellt att ge uttryck för politiska tankar och idéer i litterära verk, men genom att låta huvudpersonerna röra sig i ett fiktivt landskap kunde allvaret tonas ned.

I boken uppfinner en viktoriansk vetenskapsman en tidsmaskin som tar honom över 800 000 år in i framtiden. Där möter han två raser som är varandras motsatser, Eloi och Morlocks. Eloi karaktäriseras av älvlika varelser som lever på jordens yta i ljus och harmoni, medan Morlocks håller till i underjorden och lever på att jaga och tortera Eloi. Det politiska budskapet i boken har både diskuterats och analyserats. Oftast handlar slutsatsen om en dystopisk syn på en mänsklighet som kommer att utplåna sig själv om motsättningarna inte kan övervinnas.

A Time Odyssey

Arthur C. Clarke tog steget med tidsresor utanför jorden och ut i djuprymden. A Time Odyssey är en svindlande trilogi som består av titlarna Time’s Eye (2003), Sunstorm 2005) och Firstborn (2007). Även här möter vi en brittisk författares verk där jorden under århundraden har bevakats av en utomjordisk ras som kallas Firstborn. Som namnet avslöjar har dessa utomjordingar funnits lika länge som universum. När de inser att människorna är på väg att kolonisera rymden bestämmer de sig för att ingripa och i ett enda ögonblick upplöses jorden i partiklar och sätts ihop till ett pussel som ingen längre känner igen. Världen består nu av olika tidsåldrar som existerar parallellt utan möjlighet att kommunicera med varandra. Framtiden möter dåtiden och ett äventyr som inte borde existera existerar. Bokserien är spännande och omöjlig på samma gång och tidsresorna nödvändiga för att kunna övervinna det mörka hotet från rymden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *