Ända sedan tryckarkonsten tog fart har människor njutit av att läsa böcker. Att följa med karaktärerna på deras äventyr känns som att besöka en helt ny värld och erfara nya situationer som man kanske själv inte varit med om.

På senare år har det dock blivit färre människor som valt att läsa böcker. TV, streamingtjänster och biografer gör att vi kan uppleva berättelserna genom att titta på en skärm, vilket ofta kan kännas bekvämare. Men det finns faktiskt stora fördelar med att läsa böcker, och nedan tittar vi på några av dem.

Kompetensutveckling på arbetsplatsen

De flesta arbetsplatser införskaffar kontorsmaterial med jämna mellanrum. Visst är det något som kan behövas, men varför inte inkludera några böcker också? Det kan vara böcker om ämnen som hjälper er i verksamheten, exempelvis ledarskap eller kommunikation. Ordna gärna en utvecklingsdag då ni studerar ett relevant ämne. Det enda ni behöver är pennor, skrivblock och kanske fika för att lära er något nytt som dessutom förbättrar er verksamhet!

Böcker som hjärngympa

Forskning har visat att läsning stärker vår mentala kapacitet och kan hjälpa oss att leva längre. Inte illa, eller hur? Utöver det visar studier också att läsning skyddar oss från stress, depression, Alzheimer’s och andra sjukdomar som påverkar vår kognitiva förmåga.

Utveckla din empatiska sida

Personer som läser har i regel mer empati än andra. Läsning påverkar alltså inte bara vår intelligens, utan även vår emotionella intelligens. Framförallt barn och unga bör läsa mycket för att utvecklas till empatiska människor som behandlar andra med respekt och tolerans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *