En enkel sökning på wikipedia med sökordet fantasylitteratur resulterar i en hel uppsjö av olika titlar på böcker som riktar sig till både barn och vuxna. Som genre ger den här typen av litteratur utrymme för författare att leka med alternativa världar och varelser. Platserna som läsarna får besöka har ofta en sagoliknande karaktär där monster, demoner, drakar och andra väsen samsas med olika typer av hjältar och människor som fundamentalt skiljer sig från den verkliga världen. Fantasy beskrivs ofta som en blandning av både mytologi och folksaga. Ofta finns det en klassisk tematik i böckerna där det onda och det goda ställs mot varandra i en svindlande strid om överlevnad. Magi och övernaturliga element är också vanligt förekommande i fantasylitteraturen där precis allt kan hända. En del experter är dessutom oense om vad som ingår i diverse undergenrer, men här fokuserar vi på fantasi och magi i världar där hjältar och demoner möts.

The Lord of The Rings

Föregångaren till otaliga böcker, filmer och tv-serier med drakar, alver, monster och nervkittlande spänning hittar vi i den engelska författaren John R.R. Tolkiens verk om härskarringen. Berättelsen skrevs i mitten av 1950-talet och delades upp i tre äventyr: The Fellowship of The Ring, The Two Towers och The Return of the King. Böckerna rymmer mer än bara tematiken kring det goda och det onda. För att vara en hjälte behöver man inte vara två meter lång och stark som en oxe, vilket både Bilbo och Frodo är ypperliga exempel på. Samtidigt finns det gott om demoner i form av den onde Sauron som smidde ringen för att härska över hela världen.

Harry Potter

Den engelska författarinnan J.K Rowling skapade magi med sina sju böcker om Harry Potter. Här får den yngre generationen på allvar stifta bekantskap med fantasygenren på ett helt nytt sätt. Istället för vuxna män och kvinnor som slåss mot drakar och demoner är det en liten pojke som ställs inför utmaningen att hitta sin egen plats i en värld som är helt beroende av magi. Mellan 1997 och 2007 skrev Rowling de populära böckerna om trollkarlen Harry som tillsammans med sina jämnåriga kamrater går i den magiska skolan Hogwarts. Genom de olika bokäventyren ställs Harry Potter och hans vänner mot onda väsen och trollkarlar som vill störta hela världen och göra den till sin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *