Böcker och litteratur berikar alla läsares liv. De är fulla av fakta och fiktion, äventyr, romanser, visdomsord och praktiska råd. Många upplever att de inte riktigt får tid att läsa förrän de går i pension, men då är det desto bättre eftersom det går att njuta i lugn och ro.

För att alla böcker inte ska behöva kosta skjortan är det smart att hålla koll på vilka pensionärsrabatter som gäller för stunden. Det kommer hela tiden nya erbjudanden och det finns pensionärsrabatter på både fysiska böcker och ljudböcker, antingen i form av lägre priser eller gratis provlyssnar- eller provläsningsperioder.

Läs i gemenskap

Många äldre personer upplever att det blir svårare med det sociala umgänget när det inte längre finns en arbetsplats att gå till. Därför kan det vara trevligt att gå med i en bokklubb eller en förening med specialintressen som det finns mycket skrivet om. Det finns också särskilda hemsidor och grupper i sociala medier där medlemmarna kan diskutera och rekommendera böcker. Vissa kommuner har satsat på särskilda träffpunkter för seniorer där det går att träffa nya personer och umgås på ett kul och enkelt sätt. Här kan olika intressen förenas, exempelvis virkning och litteraturdiskussioner eller bokklubbar som avslutar mötena med dans och musik.

Friska upp kunskaperna

Som senior kan det också vara stimulerande att återgå till de klassiska mästerverken av världslitteraturens stora namn som Dostojevskij, Dickens och Selma Lagerlöf. Det kan vara mycket avkopplande att gå och peta i trädgården samtidigt som en älskad bok ljuder i hörlurarna, eller att ta en kopp te och njuta av ungdomens favoritböcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *